acwebshop

Bomen in een Plantenbak planten

Of u nu een stedelijke tuinier bent die wat groen wil toevoegen aan een kleine buitenruimte, of gewoon op zoek bent naar een manier om het terras op te fleuren; het planten van bomen in plantenbakken kan een fantastische oplossing zijn. Maar hoe kiest u nou de juiste plantenbak voor uw boom?

Welk formaat Plantenbak past bij mijn boom?

Een plantenbak van minstens 80 x 80 x 80 cm wordt meestal beschouwd als een geschikte ‘boomplanter’. Echter, de juiste grootte hangt af van het type en de volwassenheid van de boom.

Hoewel bomen over het algemeen het best gedijen wanneer ze in de grond worden geplant, kunnen ze met de juiste zorg goed groeien in een plantenbak. Kies een container die 2 tot 3 keer groter is dan de pot waarin de boom werd gekocht, dit geeft voldoende groeiruimte voor vele jaren. 

Een grotere plantenbak heeft ook voordelen voor de temperatuurregeling. Bomen in potten zijn gevoeliger voor extreme temperaturen, en kleinere containers lopen meer risico op oververhitting of bevriezing van de wortels. Grotere potten minimaliseren deze stress en zorgen voor een stabielere omgeving voor de boom.

Voor stabiliteit is het belangrijk om plantenbakken te kiezen die breed en laag zijn in plaats van hoog en smal. Hierdoor hebben de bomen minder last van windweerstand, wat vooral belangrijk is wanneer ze bladeren hebben. Een esthetisch en praktisch goede verhouding tussen de planter en de boom is ongeveer 1/3 planter en 2/3 boom.

Hoewel we geen professioneel advies geven over welke bomen geschikt zijn voor potten en plantenbakken, zijn er genoeg opties. Enkele populaire opties zijn een Japanse esdoorn, een olijfboom of een palmboom. Kleinere fruitbomen zoals citroen of vijg doen het ook goed in plantenbakken omdat ze in de winter naar binnen kunnen worden verplaatst.

HET PLANTEN VAN DE BOOM

Wat u nodig heeft:

  • Potgrond (of bij voorkeur een specialistische mix voor bomen en struiken).
  • Langzaam vrijkomende meststof in korrelvorm.
  • Drainagemateriaal, zoals stenen of grind, om ervoor te zorgen dat het water goed weg kan lopen.
  • Optioneel: een permeabel membraan om de bodemafvoer af te dekken en het schoonhouden van de ondergrond te vergemakkelijken.
  • Optioneel: mulch, zoals schors of kiezels, om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen.

Het is belangrijk dat de wortels van de boom die u wilt planten volledig doordrenkt zijn met water.  Vooral in de zomermaanden is dit belangrijk. Na het plaatsen van het drainagemateriaal vult u de plantenbak verder met de potgrond. Voeg de langzaam vrijkomende meststof toe volgens de instructies op de verpakking. Plaats de boom voorzichtig in de plantenbak en probeer hierbij de wortels niet te beschadigen. Vul vervolgens de ruimte rondom de kluit op met potgrond en druk deze voorzichtig maar stevig aan om luchtruimtes te voorkomen. Geef daarna wederom ruim water en vul de compost aan indien nodig.

HET ONDERHOUD VAN DE BOOM

Bomen in potten vereisen regelmatig onderhoud. Water geven is cruciaal, vooral tijdens warme zomers. Daarnaast hebben ze jaarlijks meststoffen nodig. Zorg er ook voor dat de compost regelmatig wordt ververst om de gezondheid van de boom te behouden. En zoals eerdere gezegd; houdt rekening met periodes van vorst!

A+Concepts beschikt over een uitgebreid assortiment van cortenstalen plantenbakken in uiteenlopende maten. Wij leveren ook maatwerkoplossingen van ieder formaat. Neem hiervoor contact met ons op, dan helpen we u graag verder.

Scroll naar boven