acwebshop

Cortenstaal schutting: een onderhoudsvrije en unieke tuinafscheiding

Wilt u een natuurlijke en duurzame tuinafscheiding die geen onderhoud vraagt? Dan is een cortenstaal schutting een goede keuze. Cortenstaal is een metaallegering die zich kenmerkt door een roestbruine kleur. Cortenstaal hoeft u niet te onderhouden omdat de corrosielaag het staal beschermt. Cortenstaal schuttingen zien er erg karakteristiek uit en met gelaserde afbeeldingen zijn het ook nog eens echte blikvangers!

In dit artikel vertellen wij u meer over cortenstaal, de mogelijkheden voor een cortenstaal schutting en de voordelen van dit materiaal.

Wat is cortenstaal?

Cortenstaal is een metaallegering die bestaat uit ijzer waaraan koper, fosfor, nikkel en chroom zijn toegevoegd. Cortenstaal is even sterk als andere gelegeerde staalsoorten zoals roestvrij staal en is zeer goed bestand tegen corrosie. Dit komt door de beschermende laag die het staalsoort vormt door weersinvloeden. Deze laag zorgt ervoor dat het cortenstaal niet verder verroest en dus lang meegaat.

Cortenstaal heeft een typische roestkleur die ontstaat na ongeveer twee tot drie weken blootstelling aan wisselvallig weer. Het roestproces is pas na ongeveer anderhalf tot drie jaar helemaal klaar. U kunt dit proces versnellen door het cortenstaal eerst te ontvetten en daarna te besproeien met een mengsel van water, zout en azijn.

Cortenstaal is breed inzetbaar en wordt onder andere toegepast in de architectuur, scheepsbouw, de kunstwereld en in de landschapsarchitectuur1. Ook in de tuin kunt u cortenstaal op verschillende manieren gebruiken.

Wat zijn de mogelijkheden voor een cortenstaal schutting?

Een cortenstaal schutting is maatwerk. Daarom bent u niet gebonden aan een standaard design. Vrijwel iedere vorm en zelfs tekst kunnen wij in het materiaal snijden. Vrijwel ieder silhouet kunnen wij voor u aanbrengen in uw schutting, zodat deze een persoonlijk tintje krijgt.

Wij hebben in ons assortiment diverse schuttingpanelen met bijvoorbeeld een uitgesneden afbeelding van bijvoorbeeld een boom, boomtak, buddha of met fraaie decoratieve patronen. De meeste mensen kiezen dan ook een afbeelding die past bij het karakter van hun tuin. Wij hebben standaard maten schuttingdelen van 65 en 140 cm breed en 192 cm hoog met bijpassende cortenstalen staanders, maar uiteraard is niet elke tuin standaard van formaat en ontwerp. Dus om de schutting [en uw tuin] nog persoonlijker te maken is er ook altijd maatwerk mogelijk, qua formaat maar ook qua afbeelding. Voorwaarde is dan wel dat de gewenste afbeelding uitgesneden kan worden, dus zonder dat er elementen uit gaan vallen.

Wij kunnen voor u beoordelen of de door u gekozen afbeelding goed uitgesneden kan worden en vaak is het dan met het iets aanpassen van de afbeelding mogelijk.

Maar cortenstalen schuttingpanelen zijn ook prima te gebruiken om mee te spelen in uw tuinontwerp. Gebruik ze als tuinkunst of plaats ze tussen stenen poeren of, ook heel erg mooi, gebruik onze smalle blanco schuttingdelen om en om tegen een witte muur, met bijvoorbeeld plantenbakken met bamboe ertussen. Genoeg inspiratie dus!

Wat zijn de voordelen van een cortenstaal schutting?

Een cortenstaal schutting heeft de volgende voordelen:

  • De schutting straalt warmte uit door zijn kleur: de roestbruine kleur van cortenstaal geeft uw tuin een warme en natuurlijke uitstraling.¬†Cortenstaal past goed bij het groen in de tuin en bij verschillende stijlen, zoals industrieel, modern of landelijk.
  • Een cortenstaal schutting is relatief smal en gebruikt dus weinig ruimte: een cortenstaal schutting bestaat uit dunne panelen die u eenvoudig kunt plaatsen met cortenstalen staanders. U verliest dus geen kostbare ruimte in uw tuin.
  • Cortenstaal is naast duurzaam ook nog eens erg sterk: cortenstaal is een zelfbeschermend materiaal dat niet verder verroest en dus lang meegaat.¬†Cortenstaal is ook bestand tegen wind, regen, sneeuw en vorst.
  • De landelijke kleur van cortenstaal past zeer goed in alle soorten tuinen: cortenstaal heeft een roestkleur die goed combineert met het groen in de tuin. Cortenstaal schuttingen passen daarom in zowel landelijke als moderne tuinen.

Goed om te weten over cortenstaal:

  • Voor een lange levensduur moet cortenstaal op eenzelfde manier behandeld worden als hout dat buiten gebruikt wordt.¬†Net als hout mag cortenstaal niet langdurig in contact staan met water en moet het afwisselend nat en droog kunnen worden.
  • Op het moment van plaatsen heeft cortenstaal meestal een metaalkleur. De roestkleur ontwikkelt zich pas nadat het metaal blootgesteld wordt aan weersomstandigheden. Meestal duurt het ongeveer een jaar voordat de beschermde roestlaag zich gevormd heeft.¬†De duur van dit proces hangt af van de vochtigheid en temperatuur.
  • Na een regenbui kan cortenstaal roestwater afgeven, vooral in de eerste periode als de buitenste laag nog volop aan het oxideren is.¬†Let dus op uw terras de eerste maanden, ook kan het in het begin kleur afgeven op kleding.
Scroll naar boven